2012. május 24., csütörtök

Mázsa..? Nem! Tonna!

A Zugligeti általános Iskolában sok év óta jelentős mennyiségű papírt adnak le a diákok és szüleik. Az összegyűlt anyagot egy papírgyár újra hasznosításra elviszi. A befolyt összegek az első félévben az iskolát, a másodikban az osztályokat illetik. Az iskola ebből a bevételből már több fénymásolót, tűzhelyet, hűtőszekrényt és játszótéri berendezéseket vásárolt. Az osztályok külföldi - magyarlakta - területekre kirándulnak a „papírpénzből”.
Egyszer telefonáltak az Önkormányzattól a titkárságra:
-         A maguk iskolájában gyűjtik a papírt?
-         Természetesen.
-         Mennyi jön össze egy évben?
-         Olyan hetven-nyolcvan tonna.
-         Izé… Hetven-nyolcvan mázsa??
-         Nem. Tonna.
-         ……….
Minden hónap első hétfő-kedd-szerda reggelén hét órától nyolcig lehet leadni a kötegeket az iskola felső sport udvarán. Ez egy aszfaltozott pálya, ahová ilyenkor autóval be lehet hajtani a felállított mérlegig. Egy felnőtt felírja, amit a nyolcadikos négy fiú kiemel a kocsikból, lemér, majd a papírgyár teherautójára felpakol.
Minden tanulónak és osztálynak külön vezetik a teljesítményét, mert versenyben állnak egymással. A nyári szünet végén a legeredményesebb gyerekek jutalomtáborozáson vesznek részt. A papírgyár pénzen kívül természetben is juttat a sulinak: spirálfüzetek, írólapok stb. formájában.
Mint szülő, évekig segítettem a reggeli átvételt. Az ez idő alatt a szülőkről kialakított – kissé sarkított – véleményemet egy kis dolgozatban foglaltam össze:



PAPÍRGYŰJTŐ TÍPUSOK



A LELKES
Este, hazafelé a munkából a szomszéd házak kapualjából is hazaviszi a reklámújságokat. Válogatja, kötegeli. A suliban járva mindig kérdezi: - Mikor lesz már a következő átvétel?

AZ ELFOGLALT
- Jaj, elnézést kérek, de most pont nem volt időm összekötni! Csak úgy beszórtam a csomagtartóba, ugye nem baj?
(Még életében nem kötött össze újságot, de ha több ideje van, szakadós reklámszatyorba is szokott rámolni.)

A PRECÍZ
Türelmesen várja, hogy sorra kerüljön a mérlegnél. Minden papírkötege egyforma magas, az átkötő spárga masnira kötve.
- Otthon már lemértük, nyolcvanegy kiló. Tényleg annyi? Akkor negyven és fél mindkét gyermekemnek, viszlát!

A REZZENETLEN
Soha nem mosolyog, röviden köszön. Elegáns ruhája miatt sajnos nem nyúlhat a papírhoz, de megmutatja, honnan kell kivenni.

A TÁJÉKOZATLAN
- Sajnos, nem tudtam erről a lehetőségről! (Be volt írva az üzenőbe, ki van plakátolva, évek óta ugyanolyan menetrend szerint adható le a papír.)
- És tényleg a színeset is átveszik? Naaahát…

A LAZA
A mérlegtől harminc méterre parkol le. Külön kérésre közelebb jön. Húsz méternél megáll (szemben), majd kinyitja a csomagtartót (hátul).
- Gyerekek nincs most olyan sok. Százötven-kétszáz kiló az egész, hamar odahordjátok!

A NÉMA
Nem köszön. Esetleg kinyitja a csomagtartót, de semmiképpen nem pakol. Gyermeke a hátsó ülésen ül, de nem segít. (Ő sem köszön.)

A JÓPOFA
- Szervusztok aranyoskáim! Délután jövök erre pár mázsa papírral, lesz aki átveszi? Nem baj, majd bedobom a kerítésen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése