2012. május 28., hétfő






A kép valahol Székelyföldön készült a nyolcvanas évek elején. (Nem éppen népi építészeti a háttér, de ez a szálloda tudott befogadni valamennyiünket.)
Népes bringa csapattal bejártuk a vidéket Brassótól Segesvárig. A fotón a reggeli indulás előtti készülődés. Akik a bicajukra hajolnak, túratársak. Akik bennünket bámulnak, helyiek. A gépkocsi az Ezerötös, mely itt a Sárga utóda volt. (Ezt úgyis csak régi zugligetiek értik.) A Diamant bicaj mögött pedig a sokak által irigyelt utánfutó, név szerint a Nagy Ufo. Kerékpárok és kenuk tömeges szállítására építettük, elsőként az országban. Azóta rengetegen lefotózták és lemérték, több - jól felismerhető - "klónja" fut az utakon.

A túrára egy olyan időszakban került sor, amikor éppen jegyzékváltás volt a románokkal. Mindenki szörnyülködött:
- Pont most mentek?!  Le fognak ütni benneteket baltával!
- Mit csináljunk? Most van tavaszi szünet!
Úgyhogy feltankoltunk Amo szappannal és nekivágtunk.
Az elővigyázat indokolt volt (nem a balta, a szappan!) mert első szállásunkról (Borszékről) indulva utánfutóstól, kísérőautóstól végighajtottunk egy egyirányú utcán, (szembe a menetiránnyal) ki a főútra, pont bele a rendőrbe.
A közeg erősen felháborodott a tábla semmibe vétele miatt, és 600 lejre próbált büntetni bennünket. A kísérő autót egy csendes kis anyuka vezette, aki ez alkalommal azonban szokatlan határozottságot tanúsított:
 - Micsoda? 600 lej?!  Elég lesz magának két Amo szappan is!
És tényleg elég volt!
A rendőr mosolygott, meghajolt, tisztelgett, majd a főút forgalmát leállítva segítette a kikanyarodásunkat. Mikor hátranéztünk, még mindig mosolygott és integetett...

Amúgy a borzasztó szegénység ellenére nem nélkülöztünk. Az első vendéglőbe beülve a pincértől étlapot kértünk. Udvariasan közölte: - Étlap nincs, de elmondom, mit tudok hozni. Csorbaleves, növendék szelet (borjúsült!), világos sör. Nagyjából minden nap ez volt a menü, de élveztük. Mondjuk vittünk is hazait rendesen, de a kenyeret jegyre adták. Az útlevélhez is járt jegy, de az autós kísérőnek a boltok hátsó ajtaján át adták ki a porciót, mert elöl a sorban állóknál lincshangulat volt...


A Tordai-hasadék bejáratánál a turistaszálláson a szappan megint csodát tett. Jól lehűlt a levegő, de voltak cserépkályhák. Mondtuk, begyújtanánk! A gondnok átnyújtott 3db (három darab) hasábfát: - Tessék, itt a tüzelő!
Erre mi: - Igen? Akkor ez meg itt egy Amo szappan!
Erre ő: - Igen? Akkor ez meg itt a fáskamra kulcsa!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése