2012. július 6., péntek

Lendülettel jól fejbe

Ma az újságírói hitelességről ejtünk pár szót. Természetesen azért kicsit a kerékpárhoz is kötjük a témát, hiszen az esemény - melyről az ominózus történet szólt - színhelye egy kerékpár bolt és szerviz.

Egyik nap jött a híradás (H.Press): egy X utcai kerékpárboltban rabló vitte el a napi bevételt, az eladót pedig fejbe vágta egy teleszkópos villával.
Tudni kell, hogy az X utcában csak egy kerékpár bolt van, eléggé lehetett tudni, kiről van szó.
Egy óra múlva emil jött az egyik nagyker tájékozott munkatársától: - Beszéltünk Gyurival, jól van.
Ezzel vége is lehetne a történetnek és az újságírói hitelesség is rendben lehetne.
Ám!
Másnap áruért mentem és az egyik nagykerben látom Gyurit.
Megyek oda: - Szia! Jól vagy?
- Jól! Miért?
- Olvastam a hírt, hogy kiraboltak és fejbe vágtak.
- Ezt írták?
- Ezt.
- De hát pont fordítva történt! Én ütöttem le a rablót!
Úgy történt, hogy az egy személyes boltba dél körül belépett két férfi. Egyikük a bejáratnál figyelt, a másik pisztolyt szegezett az eladónak és a bevételt követelte. Gyuri mondta, hogy még csak most nyitott, még nem jött senki, nincs pénz. A pasas ekkor felszólította, hogy feküdjön a földre a pult mögött. Emberünk látszólag engedelmeskedett,  kezdett lehajolni, de közben észrevette, hogy a rabló figyelme (keze, pisztolya) másfelé fordul. Felkapta az éppen ott lévő telós villát és azzal a lendülettel jól fejbe vágta vele a támadót. Az megszédült és társával együtt futva elmenekült.
A történet többi része már nem ismert, hogy elkapták-e az elkövetőket, elvittek-e egyáltalán valamit. Nem is fontos. Csak az számít, hogyan lett a fenti történetből a sajtóban pont az ellenkezője.
Ennyire figyelmetlen volt az újságíró? Félrevezető a rendőrség?
Esetleg szándékosan ferdítették el a történteket?

* * * * * * * *

Van egy másik eset is, ez frissebb. Tavaly nyári.
A mostanihoz hasonló hőség idején családommal Tahi fölött a Duna-parton hűsöltünk. Kivételesen alacsony volt a vízállás. Rengeteg újgazdag motorcsónakos felakadt a zátonyokon.
Sőt, még egy kisebb kirándulóhajó is rendesen megfeneklett.
Még vidámkodtunk is, hogy ahelyett, hogy mindenki leszállt volna a fedélzetről, csak bámészkodtak, nézték ahogy két szerencsétlen matróz megpróbálja lerángatni a hajótestet az akadályról.
Ha az utasok kiléptek volna a negyven centis vízbe, a megkönnyebbedett hajótest rögtön leúszott volna a zátonyról. Egy jó órát bénáztak, de a végén elszabadult a járgány és folytatta útját.
Még vagy két órát voltunk a parton az eset után, aztán haza autóztunk. Az út kb. még egy óra volt.
Otthon már vacsoráztunk, amikor mondják ám a hírekben: "Tahi fölött zátonyra futott egy utasszállító hajó. Személyi sérülés nem történt.(!) A szentendrei tűzoltók kivonultak az eset helyszínére.(!!) A mentés jelenleg is tart.(!!!)"
Na, talán egy másik hajó is megfeneklett és arról szólt  a tudósítás.
Mert amit mi láttunk, ott biztosan nem volt tűzoltó. A "mentés" pedig jó három órája véget ért.
De személyi sérülés tényleg nem volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése