2012. augusztus 27., hétfő

"Ma egy kis cigányozás. Meg rasszizmus. Pár gondolat csak, aztán lehet megkövezni."

Besurrant

Először is: cigány szerintem az, aki bűnöző, élősködő stb. életmódot folytat. Zsigát, a kőműves mester nem is nevezném annak, annyira pejoratív lett mostanára a cigány szó.
Pedig Zsiga amúgy származását tekintve vastagon az. Viszont az ovális lépcsőházba úgy tervezi bele, úgy számítja ki (kockás papíron) a lépcsőket, a komplett lépcsőházat, hogy a burkoló munkája után milliméternyi szint eltérés sincs. Megbízható, korrekt, pontos. Ki merné lecigányozni?!
Sajnos, kicsit rasszista:
- Nekem cigány segédmunkást ide ne hozzatok, mert felmondok! Más nem is hiányzik, hogy vesződjek itt egy csibésszel! Nahát!
* * * * *

Tanár barátom lakótelepi lakása huszonnégy családos lépcsőházból nyílik. Amikor leesik a hó, rajta kívül csak egy nyugdíjas bácsi és egy igen barna bőrű ember megy lapátolni. Ez a barna bőrű ember, hát hogyan is fogalmazzak, szóval ő cigány. Persze, erősen sértő lenne így nevezni, hiszen folyamatosan dolgozik, tiszta, szorgalmas.
Sajnos ő is rasszista.
Amikor egy délelőtt munkába sietett, szembe találkozott egy terjedelmes cigány asszonnyal. A nő talán valaki mögött besurrant a zárt lépcsőházi kapun. Sötét bőrű lakónk úgy dobta ki a tarka szoknyás asszonyságot az utcára, hogy annak a lába sem érte a földet:
- Mit csavarogsz itt te bitang? Lopni jöttél? Takarodsz  innen azonnal?! Meg ne lássalak itt még egyszer! De a környéken se!
 * * * * *

Vasárnap hajnal, Római-part. Óvodás korú kisfiammal evezni megyünk. A Nánási úton gurulok a buszommal, mögöttem a gyerek a korai kelés miatt még erősen álmos, oldalra dől. (A medence öv miatt nincs gyerekülés, hát bekötve elfekszik, szundít egyet.)
Megállít a rendőr.
Sötét bőrű, az a "Negró világít a szájában" típus. Egyszóval cigány.
Kissé meg is lepődöm, hogy igazi-e... De távolabb ott parkol a járőr kocsi és mellette a társa is.
- Jó reggelt kívánok! Személyi igazolványt, forgalmit, jogosítványt kérem!
Éppen még csak nyúlnék a tárcám után, hátul a gyerek felül és dörgöli a szemét. Rendőr látja a mozgást, mögöttem bekukkant az ablakon.
- Na, ezt elb...tuk! Felébredt a gyerek! Tessék csak tovább haladni, jó utat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése