2012. november 23., péntek

"Ez most egy szigorúan szakmai bejegyzés. Csak kerékpár szerelői érintettség esetén javasoljuk kattintani!"

Láncbontó kérdés



A mellékelt fotón két alapvető szerszámunk látható. A Rohloff már sok éve húsz rugó feletti anyagi terhet jelentett. Dalolva kifizettük, mert német minőség (-nek tűnt) és élethossz garanciát vállaltak rá. Sajnos kiderült, hogy pont egy évet bír. A fő ok a használhatatlanná válásra az "A" betűvel jelzett rész rövidsége. Kikopik, kikotyogósodik és a stift máris ferdén tol.
Vettünk újat, az is csak egy évet bírt. Abból még a keményfém lapka is kitört. (Azért az egy érdekes történet volt, mert a lapka egy zsákfurat alján van...)
Itt már feldőlt a borjú bennünk és kiküldtük Németországba, garanciát érvényesíteni.
Hát, nem voltak túl elegánsak, közölték, hogy elhasználódott... Az a gyanúnk, hogy ez egy jó minőségű amatőr szerszám, de semmiképpen nem műhelybe való. Ezért többet nem vettünk.
(Ha jól látom, már "Revolver 3" -nál tartanak, de azt a menetes részt egyszerűen nem képesek meghosszabbítani. Nem tanulnak.)
Ellentétben a kicsi sárgákkal, ott Tajvan szigetén. A piros nyelű szerkezet negyed annyiba kerül és a képen látható legalább öt éve üzemel már nálunk. Adnak hozzá pót stiftet, de még nem kellett cserélni. Se el nem kopott, se el nem görbült, pedig - elhihetitek - sokat van kézben...

Vélemény?

7 megjegyzés:

  1. A méret igenis fontos. Meg persze nem mindegy, miből csinálják. Cimborám esztergált magának hajtóműlehúzót edzhető anyagból. Megedzettette szakival. Olajban barnítva, lezsírozva, ámulattal figyeltünk... hát megfordult rajta a villáskulcs. Satuval kellett kiszedni, egyszer sem lehetett használni. A tájváni pedálkulcsom, kínai lehúzóm, párszáz forintos villás- és imbuszkulcsaim nem bírnak tönkremenni! Ez egy kicsikart vallomás volt, nem akarom bántani a sznobokat. A fúrógépem azért márkás...

    VálaszTörlés
  2. Vagy nem volt edzhető az az anyag, vagy a szaki mégsem volt szaki...
    (De azért köszönöm a reagálást!)

    VálaszTörlés
  3. Ha már metallurgia, lehet olyan középtengelyt kapni, ami normális használat mellett egy hetet bír. Pedig olyan a külseje, mintha jó kondiban lenne.

    VálaszTörlés
  4. Csak monoblokk! Semmi mást nem szabad, mert oda a műhely jó híre! (Ékesben is kapható!)

    VálaszTörlés
  5. Konklúzió: Tajvanit kell venni. Olcsó, meg jó.

    VálaszTörlés
  6. Lett két csomó a láncomon! Mit csináljak?! Kettő!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Rudi! A páros számú csomókat könnyű kioldani. A páratlanokkal persze, más a helyzet...

    VálaszTörlés