2012. december 22., szombat

"Na most tessenek figyelni! Karácsony, bicikli, fokhagyma, guttáció. Van itt minden!"

Két fej

Jönnek az ünnepek, melyek nem csak vallási és családi események, hanem a gasztronómiai műremekek ideje is.
Ennek kapcsán megemlítem, hogy amíg használunk olyan kifejezéseket, hogy valami "túl sós" lett, vagy "na ez egy kicsit túl édesre sikerült", olyat hogy "hűha, ez most túl fokhagymás lett", na olyat nem. Legalább is az én baráti körömben ilyet nem hallani.
Talán egyszer...

Gábor régi biciklis társunk volt, de lassanként elmaradt. Túl sokszor álltunk meg az ő ízlésének. Mi viszont nem csak száguldottunk a kerékpárokkal. Ha egy jópofa sziklát láttunk, felmásztunk rá. Ha folyót, patakot kereszteztünk, megnéztük elmegy-e rajta a kenu vagy csak a vadvízi kajak. Azután végig egyensúlyoztunk a korláton, és folytattuk a nyargalást.
Nem hagytuk ki a várromokat, a falu múzeumokat sem. Rengeteget lehet tanulni ilyenkor, ha van szeme az embernek. Meg tanár, aki felhívja a figyelmet az érdekességekre. Nálunk ezek vannak.

A kedves blog olvasók közül például hányan tudják, mi a guttáció?
Hát ez nagyon gyenge! Tessék leülni hamar és figyelni!
A nedves élőhelyen a növény nem tud annyi nedvességet elpárologtatni, amennyit a gyökerei felszívnak a talajból. Meg kell szabadulnia a feleslegtől, ezért egyszerűen kinyomja a rostjai közül. Némi növényi fehérje is távozik ilyenkor, ez a vízzel habot alkot. Aki velünk túrázik, az tudja, hogy a rétet nem köpködték tele, amit látunk, az csupán a guttáció. Nahát.

Amikor az alábbi eset volt, akkor Gáborunk bizony még nem hiányzott egyetlen tekerésről sem.
Tavaszi nap ragyogott, megálltunk tízóraizni egy erdei útra heveredve. Az aszfalt finom meleg volt, Gábor szendvicse erős fokhagyma illatot árasztott. Útitársnőnk  (nevezzük Nyuszinak) szerette volna megkóstolni.
- Gááábor! Aaadj egy harit!
- Tessék, Nyuszi!
- Úúúúhhisten! Mennyi fokhagyma van ebben a szendvicsben?
- Két fej!
- Talán két gerezd?!
- Nem! Két fej!

1 megjegyzés:

  1. Létezik egy bogár, ami nagyon illetlen dolgot szokott művelni a réten. (Tudni kell, hogy a mező, mint olyan, nem létezik és semmi esetre nem szabad összetéveszteni a réttel.) Ez pont olyan látványt eredményez, mint a fent leírt, csak fák nincsenek a környéken . Ki tudja, hogy hívják ezt a rovart és mit is csinál egészen pontosan?
    BUÉK

    VálaszTörlés